Vodič za podešavanje bolta

Bolt tuning je sve o zameni teških čeličnih vijaka sa titanom i aluminijumom, kako bi uštedjeli težinu bez negativnog utjecaja na sigurnost ili dugotrajnost vožnje. Nino članak iz 2002. godine pokazao je da bi podešavanje slepila moglo da vam uštedi oko 150 grama. Taj članak je bio u vezi sa v-kočnicama, ali slična ušteda težine je dostupna kroz podešavanje vijaka povezanih sa diskovnim kočnicama.

O vijcima

Vijci se klasifikuju upućivanjem na njihovu "konstantnu snagu zatezanja" i njihovu "zateznu snagu prinosa". ISO standard nam daje niz klasa svojstava: 4.6, 4.8, 5.8, 8.8, 9.8, 10.9 i 12.9.

Vijci navoja mogu ili biti isečeni ili valjani. U principu, valjani navoji će biti jači i skloni umoru.

Visoke zatezne vijke

Visoke zatezne vijke će često imati svoju čvrstoću na glavi: 8.8, 9.8, 10.9 i 12.9. Bilo šta iznad 8.8 nije pogodno za zamjenu sa bilo čim drugim, osim istog (ili višeg) klase vijaka.

Titan vijci

Titaniumovi vijci su najbliži čeliku u smislu čvrstoće, ali Ti je 47% lakši.

Napomena, iako Ti zavrtnji mogu biti jači kao i blagi čelični vijci, oni ne predstavljaju zamjenu za vijke visoke čvrstoće. Evo šta oni kažu o zamjeni zupčastih vijaka : titan vijci nisu zamjena za vijke iznad 8.8 čvrstoće.

Ti vijak aplikacije na vašem biciklu

Visokokvalitetni vijci Ti se mogu koristiti u sljedećim oblastima:

disk vijaka kočionih rotorja;

 vijci za pričvršćivanje;

 navojni vijci za šinu;

 kočni bosf v-kočnica / kantilever;

 stezne vijke; i

 bilo koje druge oblasti u kojima je potrebna čvrstoća čelika.


Aluminijumski vijci

Aluminijumski vijci su slabiji od blagog čelika. Koristite ih tamo gde snaga nije važna, kao što su:

 vijci za vanjske i zadnje mjenjače i vijke za kablove;

rearnih mjenjača za vijke;

 senzor zadnjeg menjača sa zadnjim menjačem;

 vijci za pričvršćivanje na zadnjim i zadnjim mjenjačima;

 zavrtnje za zupčaste ručice i zupčaste ručice;

 vijak za pričvršćivanje;

 vijci za kočnice;

Takođe možete koristiti aluminijum za vijke za lanac - iako su slabiji od čelika koji zamjenjujete, veliki prečnik vijaka sa lančanim prstenom znači da je aluminijum u ovom slučaju pogodan. Značajne uštede težine su dostupne oko 30 g na trostrukom lančaničkom cranksetu.


Karburni vijci

Karburni vijci su oko pola težine aluminijskih vijaka. Možete koristiti karbonske vijke većina mjesta rada aluminijumskih vijaka, ali ugljeni vijci su vjerovatno slabiji od aluminijuma u opsegu veličine koju trebate koristiti. Problem sa ugljeničkim vijcima je u tome što u nitima ne sme biti nikakvih ugljeničnih vlakana ili da su vlakna presječena procesom izrade niti u kojem slučaju se nitovi samo oslanjaju na epoksid za čvrstoću.


Nylon / plastični vijci

Slična težina karbonskih vijaka, tako da je oko pola težine aluminijumskih vijaka, ali mnogo jeftinije od ugljenika. Najlonski vijci nisu jaki, tako da se mogu koristiti samo na mjestima gdje je potrebna sila za vijke minimalna.

Najlonski vijci ne zvuče vrlo egzotično ili naročito visokotehnološki, ali postoje određena mjesta gdje se mogu koristiti:

• zaostale vijke;

 Vijak za prigušnicu - potrebna vam je ručica kočnice koja ima samo jedan vijak. Većinu sile ovih vrsta ručica uzima se od tela poluge kočnice - zatezni vijak stvarno drži stvari zajedno. Ručke kočnica su često najbolje podešene tako da se mogu okretati ako se srušite, tako da ih ne moraju posebno stegnuti. Najlon nije pogodan ako vaša kočiona poluga ima sklopivu stezaljku - sva sila na ovim dizajnima koja su uzeta od navoja zavrtnja.


Napomene

Aluminijski vijci su mnogo slabiji od čelika i titana kada se podvrgavaju strižnim snagama.

Titaniumski vijci mogu biti jači kao blago čelika ili vijaka od nehrđajućeg čelika. Titanovi vijci nisu toliko jaki kao vijci visoke čvrstoće.

 Ne budite idioti - koristite ovaj vodič za podešavanje zavrtnja na sopstveni rizik. Ako niste 100% sigurni da ti ili alu vijak neće raditi, NE zamijenite zatezni vijak. Bolt tuning vam štedi samo nekoliko grama, tako da nije vredno raditi ništa rizično za male male uštede (zapravo, čak i ako su uštede velike, ne bi bilo vredno rizikovati fizičke povrede).