Razlika između titanskog vijaka i vijka

Ne postoji univerzalno prihvaćena razlika između titanijumskog vijaka i a   titanski vijak. Jednostavna razlika je u tome što titanski vijak prolazi kroz podlogu i uzima a   na drugoj strani, dok je a   titanski vijak ne uzima titan maticu jer se direktno uvlači u podlogu (a   titanski vijak za vijke u nešto, a   titanski vijak pričvršćuje nekoliko stvari zajedno). Dakle, kao opšte pravilo, prilikom kupovine paketa "   titan šrafovi "koje ne biste očekivali   titanski orasi treba uključiti, ali   titanski vijci se često prodaju s odgovarajućim titanijumovim navojem . Dio zbunjenosti zbog toga vjerovatno je zbog regionalnih ili dijalektičkih razlika. Mašinski priručnik opisuje razliku na sledeći način:


Titanski vijak je titanijumski pričvršćivač sa spoljašnjim navojem dizajniran za umetanje kroz rupe u sklopljenim dijelovima i obično je namijenjen za zatezanje ili oslobađanje pritiskom titanijumske navrtke . Titaniumski vijčani spojevi su spoljni navojni titan, koji se mogu ubaciti u rupice u sklopljenim dijelovima, parenje sa prethodno oblikovanim unutrašnjim navojem ili oblikovanje sopstvenog navoja, a koji se zateže ili oslobađa udaranjem glave. Titansko pričvršćivanje sa spoljašnjim navojem, koje se sprečava da se okrene tokom montaže i koje se može zategnuti ili osloboditi samo pritiskanjem titanijumske navrtke , predstavlja titanijumski vijak . (Primer: titan vijak sa okruglim glavama, vijci sa titanskim vretencima , vijci za titanove vijke .) Spojni navojni vijak sa navojem koji ima navoj koji zabranjuje montažu sa titanijumskom navrtkom sa ravnim navojem dužine višestrukog tona je titan šraf . (Primjer: vijci od titanskog drveta, vijci za vijke od titana .)


Ova razlika je u skladu sa ASME B18.2.1 i nekim definicijama rečnika za titanijumski vijak i titanijumski vijak .


Pitanje o tome šta je titanijumski zavrtanj i koji je titanijumski vijak nije u potpunosti riješen s razlikovanjem Mašinskog priručnika, međutim zbog konfuznih izraza, nejasne prirode nekih dijelova razlikovanja i varijacija korištenja.