Pregled internih i spoljašnjih tema klasa


Klase navoja su određene da odrede količinu dozvoljenog tolerancije i željenu instalaciju. Klase navoja izvedene su iz formulacija koje tolerancije na odstojanje na tlu zasnivaju na povećanjima glavnog (nominalnog) prečnika, visine i dužine angažovanja niti. Ove formule i identifikacija klase primjenjuju se samo na jedinstvene serije niti.


Postoje tri klase spoljnih (1A, 2A i 3A) i unutrašnjih navoja (1B, 2B i 3B). Karakteristike i tipična primena svake klase su sljedeće:


Klase IA i 1B: Ove klase su najslabije uklapanje, pri tome najveća količina igranja ili čišćenja u montaži. Ovo se koristi za rad gdje je najvažnije lakoća montaže i demontaže, kao što su vijci za šporete i druge opće grube vijke i matice .


Klase 2A i 2B: Ove klase su specificirane za tipične kriterijume komercijalnih proizvoda, kao što su mašinski vijci i pričvršćivači, gdje je neophodno zamjenjivost i razumni kvalitet i sposobnost predvidjanja. Ove klase najčešće se koriste za komercijalne i vazduhoplovne aplikacije.


Klase 2AG: Ova aplikacija je specificirana kako bi se omogućilo brzo sklapanje i omogućilo nanošenje maziva ili za rezidualni rast zbog ekspanzije pri visokim temperaturama. U ovim aplikacijama, G je specificiran da ukazuje na to da kada je nit premazan, tolerancija i veličina ne smeju biti prekoračeni ovakvom premazom.


Stezaljke 3A i 3B: Ove klase su specifikovane za komercijalne proizvode visokog kvaliteta, precizne aplikacije i proizvodi, kao što su mašinski zavrtači, bili su potrebni za zatvaranje ili zatvaranje.


Primjeri spcifikacije teksta;

3 / 8-16 UNC 2A; 8-32 UNC 2A; 1 / 4-20UNC 2B; 5 / 16-18UNC 2B;

8-36 * 2 UNF 2A Titanium Aluminijaste glave vijka;

5 / 16-18 * 1 UNC 2B Titan vijci sa utičnicom;

5 / 16-24 * 3/4 UNF 2A titan šesterokutni prirubni vijci;